• Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim
Çarşamba, 25 Haziran 2025
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör

Üç yeterli fazlası eziyetli

8 Ocak 2022
ZEKİ GÜRDAL KARAOĞLU
A A
MERHABA
Share on FacebookShare on Twitter
ZEKİ GÜRDAL KARAOĞLU [email protected]

Merhaba sevgili dostlarım, görgü kuralları yazılı değildir, hukuki olarak da yaptırımı yoktur ancak onlara uyum bir toplumun medeniliğini ve genel nezaket anlayışını göstermesi açısından önemlidir. Fakat bu görgü kuralları içinde maalesef hayatımızın bu denli odağında olan teknoloji ve teknolojik iletişime dair güncellenmiş kaideler yok. Gerçi bu yeni düzende kural olmaması demek eski görgü kurallarını da harfiyen uyguluyoruz anlamına gelmiyor ya neyse. Bugün size henüz çok oturmamış, oturmamış telefona dair yeni görgü kurallarından söz edeceğim.

Bir miktar internette dolandıktan sonra konu ile ilgili ne yerli ne de yabancı literatürde henüz rehber olabilecek bir kaynak göremedim. Ama dağınık fikirlerden bazılarını derledim:

ÖNCE ARAYANLAR

  • Üç defadan fazla çaldırmayın.
  • Bir defa ulaşamadıysanız, tekrar aramak için araya belli bir zaman koyunuz. Ancak konu sahiden önemli ve yaşamsal bir şeyse o zaman arayarak ulaşamıyorsanız muhakkak mesaj atınız.
  • Eğer karşı tarafı iş için arayacaksanız muhakkak mesai saatleri içinde olmasına özen gösterin. Mesai saati dışı ve önemliyse yine konuyu açıklayan bir mesaj attın. Sonuçta karşı taraf mesai saati içinde sizin isteğinizi yapmaya karar verirse size döner. Ancak mesai saati dışında bir kişiye ulaşabiliyor olmanız ona o işi yapmayı zorunlu kılmaz.
  • Bir defa aradınız ve karşı tarafın konuşma yaptığına veya meşgul olduğuna dair bildirim aldınız. O zaman ne olursa olsun karşı tarafın size dönmesini bekleyin. Eğer dönüşü sahiden (size göre değil gerçek zamana göre) geciktiyse o zaman tekrar arayıp kendinizi hatırlatabilirsiniz.
  • Eğer birini ilk defa arıyorsanız ve numaranız karşı tarafta yoksa muhakkak öncesinde kendinizi tanıtan, numarayı nereden aldığınızı açıklayan ve konuşmak istediğiniz konu hakkında bilgi içeren bir mesaj atın. Ve sonuna da ne zaman uygun olacağını ve arayıp arayamayacağınızı yazın. Bir numaraya ulaşmış olmamız o numarayı canımızın istediği gibi arama hakkını vermez.
  • Eğer karşı taraf sizi meşgule attıysa. İster uyarı mesajı gelsin ister gelmesin o anda sizinle konuşmak için uygun değildir demektir. Ve bekleyin veya dediğim gibi mesaj atın; “meşgulsun kolay gelsin, lütfen bana en yakın zamanda dönüş yap çünkü şu şu konular hakkında konuşmamız lazım”
  • Dostlarınıza bile ya da içinde bulunduğunuz mesajlaşma gruplarına bile akla yatkın saatler içinde arama yapın ya da mesaj atın. Genel geçer kanı bunun son sınırın 22:00 olduğu yönünde. O saatten sonra sosyalleşme araması ya da sosyalleşme gönderisi atmayın. Aynı şey sabah erken saatler için de geçerli. Eğer normal mesaisi olan biri ise karşıdaki 09:00 itibari ile iletişim normaldır.

ŞİMDİ DE ARANANLAR VE GENEL BAZI FİKİRLER

  • Öncelikle telefonuzda çalan ilginç zil sesini hep beraber dinlememize gerek yok. Özellikle toplu taşıma araçlarında telefonunuzun sesi ya tamamen kapalı olsun ya da çok kısık.
  • Toplu taşıma araçları demişken, toplu taşıma araçlarında hiç kimse, Hatice teyzenin görümcesine ettiği lafı öğrenmeye meraklı olmadığı için özel sohbetlerinizi kalabalığın olmadığı yerde yapın. İlla ki konuşulacaksa sahiden bir ses ayarı kontrolüne sahip olun.
  • Bir grupla ister sosyal ister iş olsun birlikteyken telefonunuzu açıp konuşmayın. Konuşacaksanız da 10 – 15 saniyeyi geçmesin ve tekrar yapmayın. Ha bu arada gruptan ayrı bir yerde 20 dakika konuşup grubu da bekletmeyin.
  • Bir sohbette ne olursa olsun telefonunu açanlar biliyorum. Emin olun hiçbir arama karşınızdakini bekletecek kadar önemli değildir. Eğer sahiden ölüm kalımsa haberi size illa ki ulaşır ve o zaman da zaten sohbetin anlamı yoktur.
  • Bir ortamda telefonunuzu masanın üstüne koymanıza gerek yok. Adı üstünde cep telefonu. Masanın üstünde kahve veya her ne ikram edildiyse o olsa yeter.
  • Eğer bir kişiyi meşgule attıysanız muhakkak bir geri bildirim mesajı gönderin. Hazır şablonlar var telefonlarda, değilde de en azından “seni falanca zaman arayacağım” yazıverin.
  • Telefonunuzun çalma sesi mümkün mertebe kısık olsun ve kalabalık ortamlarda muhakkak sessiz olsun.
  • Telefonlarda harika uygulamalar var. Geri bildirimde bulunan, sizi kimin aradığını gösteren, açmadığınız telefonu tekrar aramanızı hatırlatan. Örneğin ben yazı yazma ile ilgili programları açtığımda telefon kendini sessize ve meşgule alıyor. Ardından da arayanları ve mesaj atanları gösteriyor bana.

Aşağı yukarı böyle dostlar. Elbette bu geçiş süreci dünya da ve biraz rötarlı olarak yurdumuzda da tamamlanacak. O zaman bu tip yazıların da anlamı kalmayacak. Ama şimdilik genel iletişim ve nezaket için işe yarar diye düşünüyorum.

Bugünlük de bu kadar. Sevgi ve muhabbetle ve sağlıcakla kalın…

 

 

ZEKİ GÜRDAL KARAOĞLU

 

 

Etiketler: araç huseyin ozbekavukatavukat hüseyin özbekavukathüseyinözbekbaro huseyin ozbekgazeteHÜSEYİN ÖZBEKhüseyinözbekkastamonuKastamonu gazetesikastamonu haberkastamonu hüseyin özbekköşe yazarıköşe yazısıözbek
PaylaşTweet
Önceki Haber

Ağla gözlerim ağla

Sonraki Haber

“Türk Dünyası Kültür Başkenti” olduk ve unuttuk

Benzer Haberler

MERHABA
ZEKİ GÜRDAL KARAOĞLU

Acaba ben de linç yer miyim?

23 Kasım 2022
MERHABA
ZEKİ GÜRDAL KARAOĞLU

Eğer sevilmiyorsanız bu iyi bir haberdir

21 Kasım 2022
MERHABA
ZEKİ GÜRDAL KARAOĞLU

Bir çizgi filmin anısına

19 Kasım 2022
MERHABA
ZEKİ GÜRDAL KARAOĞLU

Korsan dediğin sadece filmlerde olsun

16 Kasım 2022
MERHABA
ZEKİ GÜRDAL KARAOĞLU

Küçük ama dev kitap

15 Kasım 2022
MERHABA
ZEKİ GÜRDAL KARAOĞLU

Gaspçılarla baş etme kılavuzu

12 Kasım 2022
MERHABA
ZEKİ GÜRDAL KARAOĞLU

Kendi kendine kendini kandıramama sanatı

9 Kasım 2022
MERHABA
ZEKİ GÜRDAL KARAOĞLU

Sendromsuz pazartesi

7 Kasım 2022
Sonraki Haber
Valiliğe şükran

“Türk Dünyası Kültür Başkenti” olduk ve unuttuk

Son Haberler

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu

23 Haziran 2025
Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

18 Haziran 2025
Legem Yayınevi: Hukuk Dünyasının Güvenilir Kaynağı

Teksan ile Kesintisiz Enerji Çözümlerine Ulaşın

16 Haziran 2025
Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

16 Haziran 2025
    Please install/update and activate JNews Instagram plugin.
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri

Sitede bulunan özel içeriklerin hakları saklıdır.
Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Bizi Takip Edin

  • Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.