Devrekani Ziraat Odası Başkanı Orhan İshakbeyoğlu, Şeker Fabrikası’nın özelleştirilmesi konusunun, özellikle Kınık Barajı sulamasıyla birlikte pancar üretiminin artış gösterdiği Devrekani başta olmak üzere üreticileri tedirgin ettiğini belirtti ve bundan önceki özelleştirmelerin iyi sonuç vermediğini hatırlatıp, “Fabrikamıza sahip çıkmak boynumuzun borcudur” dedi.
Yazılı bir açıklamada bulunan İshakbeyoğlu, konuyla ilgili düşünce ve taleplerini şöyle dile getirdi:
“Son günlerde yerel basında ve sosyal medyada ciddi yer tutan Kastamonu Şeker Fabrikasının özelleştirme kapsamında satılacak olması şeker pancarı üreticimizi, tarım ve hayvancılıkla uğraşan herkesi ciddi manada tedirgin etmiş ve çok büyük üzüntüye sevk etmiştir.
Şeker fabrikamız Kastamonumuz ve üreticimiz için çok önemlidir. Buradan pancar üreticimiz, tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçimiz, nakliyecimiz, esnafımız, tüccarımız velhasıl Kastamonu da yaşayan vatandaşlarımız ciddi manada faydalanmaktadır. Fabrikamıza sahip çıkmak boynumuzun borcudur.
Devrekanimizde en büyük yatırımlardan birisi de Kınık Barajıdır. Bu barajla beraber kapalı sulama kanalları hizmete girmiştir. İlçemizde yine toplulaştırma yapılmış, arazi bütünlemesine gidilmiştir. Tabii ki ufak tefek aksaklıklar olsa da bu yatırımlar ilçemiz için önemlidir. Bu yatırımların gereğini yapmak ve ülkemizin tarımsal üretimine katkıda bulunmak adına Devrekani çiftçimiz, üreticimiz üzerine düşeni fazlasıyla yapmaktadır.
Kınık barajımız, kapalı devre sulama kanallarımızın hizmete girmesiyle birlikte tarım alanlarımızın %40 ı sulanabilirhale gelmiştir. Bu nedenle de şeker pancarı çiftçimiz için çok cazip bir ürün halini almıştır. Pancar üreticimiz de üretime önem vermiştir.
2016 yılında sadece Devrekanimizde 20 bin ton civarında pancar üretimi yapılmış, 2017 yılında 36 bin tona çıkmıştır. Önümüzdeki yıl daha da artacaktır, fakat üreticimiz tedirgindir.
Milletvekillerimizin yerel basında çıkan haberlerine baktığımızda bu özelleştirmenin olacağı dugusuna kapılıyoruz, şayet olacaksa kapsamı nasıl olacak, şartları neyi gerektirecek?
Aldığımız bilgilere göre, yatırımcılar, Şeker Kurulu tarafından belirlenecek kotalar çerçevesinde ve her fabrikanın pancar ekim alanlarından 5 yıl süre ile üreticilerin pancarının alınacağı ifade ediliyor. Şayet söylenen doğru ise kabul edilir bir tarafı yok, çünkü 5 yıl sonra alan işletmeci çeşitli nedenlerden dolayı fabrikayı kapatırsa pancar üreticimizin, çiftçimizin durumu ne olacak, hiç düşünüldü mü? Bu sorular araştırılmalı ve cevaplandırılmalıdır.
Kastamonumuz’da özelleştirmenin iyi örneği maalesef görülmemiştir. Taşköprü SEKA özelleşti, iyi olmadı, Et ve Balık kurumu özelleşti, akıbeti üzücü oldu.
Yıllardır pancar üreticimizin, hayvan yetiştiricimizin, nakliyecimizin iş, aş kaynağı olan Şeker Fabrikamızın sonunun da böyle olmasından ciddi endişe duyuyoruz. Şayet böyle bir durumla karşılaşırsak pancar üreticimiz, hayvan yetiştiricimiz ve Kastamonu ekonomisi ciddi manada olumsuz etkilenecektir. Bunun vebali de sorumluluk sahibi olanların omuzlarında sonuna kadar kalacaktır.
Bize göre yapılması gereken, kamu şeker fabrikalarının Pankobirliğe devredilmesi, üreticimizin kendi fabrikalarını işletmesidir. Bu, pancar üreticimiz, tarım ve hayvan üreticimiz ve bütün vatandaşlarımız için hayırlı olacaktır.
Netice itibariyle üreticilerimiz ve Kastamonumuz için hayırlı olanın tecelli etmesini diliyor, ülkemizin tarımsal üretimine katkı sağlamak için canla başla çalışan bütün üreticilerimize kolaylıklar bol ve bereketli ürünler üretebilmelerini diliyoruz.”