ANTİOKSİDAN DEPOSU KIRMIZI PANCAR

 

Dyt. Laden HEKİMOĞLU

Sağlıklı besinlerin tüketilmesinin oldukça önemli olduğu pandemi döneminde, beslenme programlarında bulunan bazı antioksidan besinler bağışıklık sistemini güçlendirmede etkili rol oynamaktadır. Sadece bağışıklık sistemini güçlendirmekle kalmayıp birçok olumlu etkiye sahip olan kırmızı pancar ise ıspanakgiller ailesinden olan, toprak altında yetişen ve sağlığa son derece faydalı bir kök sebzedir.

Kırmızı Pancarın İçeriği ve Faydaları

  • Posa, potasyum, magnezyum, fosfor, demir, A vitamini, C vitamini, B6 ve B12 vitamini ve folik asit açısından zengindir.
  • İçerdiği posa sayesinde sindirim sistemini düzenler.
  • Betalain içeriği sayesinde bağışıklığı güçlendirir ve kalp damar sağlığını korur.
  • İltihap önleyici ve iyileştiricidir.
  • Doğal nitrat içeriği sayesinde damar genişleticidir. Bu sayede kan dolaşımını kolaylaştırır ve kan basıncını düşürür.
  • Kansere karşı etkili olan kırmızı pigmentler kırmızı pancarda yüksek miktarda bulunur. Bu nedenle kansere karşı koruyucudur. Özellikle meme kanseri ile prostat kanseri üzerinde olumlu etkileri vardır.
  • Karaciğeri temizleyerek detoks etkisi yaratır.
  • Göz sağlığını korur.
  • Egzersiz öncesi tüketildiğinde içeriğindeki nitrat sayesinde sportif performans ve dayanıklılığı artırdığı ispatlanmıştır.

Kırmızı pancarın bahsettiğim olumlu etkilerinden faydalanabilmek için doğru ve düzenli olarak tüketilmesi gerekir. Örneğin kırmızı pancarın içeriğindeki betalainler pişirme süresi uzadıkça besin değerini kaybederler. Bu nedenle kırmızı pancar buharda 15 dakika, fırında ise 1 saati geçmeyecek şekilde pişirilmelidir. Sağlıklı günler dilerim.

 

 

 

 

Dyt. LADEN HEKİMOĞLU