Batının iyi yanlarını alalım, sığırlarını değil

MUSTAFA AFACAN

Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü besilik sığır ithalatına kapıları yeniden açtı,envai batı ülkesinin çayırları boşalacak, Anadolu’nun ahırları dolacak, adını söylemeye dilimizin dönmediği sığır etleri soframıza gelecek…
Afiyet olsun.

Batının iyi yanlarını aldığımıza şüphe yok!..
“Çıkı et.”

Hangi çeşit Batı sığırları ülkemize ithal edilecek?..
“Angus, Charolais (Şarole), Limousin (Limusin), Hereford, Belgium Blue (Belçika Mavisi), Piedmentosa, Aubrac(Obrak), Gasconne, Salers, BlondeD’aquitane, Simental (Fleckvieh), Shorthorn, Senepol, Braford ve Brangus.”

Kapımızda “Limousin”…
El biner, biz yiyeceğiz.

“Blonde de Aquitane” misal…
“Akitanya Sarısı”demek, evi Fransa’nın güneybatı bölgesinde ki Pirene dağları ve Garonne vadisi, eti yağsız, büyüme hızı yüksek, yumuşak başlı, doğumu kolay, kemik oranı düşük, değerli et kısımları büyük, düveleri 400 kg, inekleri 600 kg, boğaları 1000 kg ortalama ağırlıkta.”

Yediğimizi araştırmakta fayda var…
“Ne yersek oyuz” sonuçta.

E evvel zamanın yerelleşmiş Anadolu sığır ırklarına ne oldu?…
“Halep sığırı, Çukurova sığırı, Dörtyol sığırı, Kırım sığırı, Kıbrıs sığırı, Seferihisar sığırı, Kafkasya sığırı, Malakan sığırı, Diyarbakır sığırı, Karacadağ sığırı, Urga sığırı, Kalmuk sığır, Eleşgirt sığırı, Karaisalı sığırı.”

“Yok oldu”…
Nesilleri tükendi.

(“Yerlilerin et ve süt verimi düşük” der sorsan köylümüze, mühendislerimize, akademisyenlerimize, bürokratlarımıza…
Yabancı ırkların yediği yem, içtiği ilaç, yakalandığı hastalık, gösterdiği uyumsuzluk hiç hesaba katılmaz.

Elinki “altın”…
Bizimki “teneke”.)

Elde kaldı “Boz ırk, Yerli Kara, Doğu Anadolu Kırmızısı, Güney Anadolu Kırmızısı”…
“Belçika Mavisi” karşısında direniyorlar.

Kimisi “müzelik”…
“Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Trakya’da yerli olarak bilinen boz sığırları koruma altına aldı. Yılda tanesini 550 TL destekleyen devlet, Trakya’da 200 boz ırk sığıra destekleme ödüyor. Zor doğa şartlarına uyum sağlayan, süt üretimi az, etinin lezzetli olduğu bilenen boz sığırların, ekonomik kazancının da yüksek olduğu ifade ediliyor.”

Anadolu’nun renkleri bir bir soluyor…
Batı’nın renklerine teslimiz.

Hekim “kırmızı et yeme” dedi zaten…
“Ağzıma sürersem ne olayım.”

(Vatandaş Çin aşısı vurulmuyor…
Genleri ile oynanırmış.

İthal eti “götürüyor”…
Gülelim.)

MUSTAFA AFACAN