Kastamonu Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Turhan Yılmaz, hayvancılıktaki tüm girdilerin dolara göre ayarlandığını belirtti, sayısı her yıl azalan üreticilerin düşünülmesi gereğine dikkat çekti ve “Bu yapılmadığı taktirde ne olduğu belli olmayan ithal etleri yemek zorunda kalacağız” dedi.
Kastamonu Kırmızı Et Üreticileri Birliği’nden üreticilerin durumu, girdilerde dolara bağlılık ve ithalatla ilgili uyarı geldi.
Birlik Başkanı Turhan Yılmaz, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“15 Mayıs 2016 tarihinde karkas et fiyatı 25.00 TL, 8.47 Dolar iken bu fiyat 9 Kasım 2016 tarihinde 27.00 TL, 8.51 Dolar’dı. Bu fiyatlar 14 Mart 2017 tarihinde 26.00 TL,8.14 Dolar iken de 10 Mayıs 2017 tarihinde 28.00 TL, 8 dolardır. Zira Hayvancılıkta tüm girdiler Dolar’a göre ayarlanmaktadır. Besi yemi içinde katkıların bir kısmı ATK, Mısır, Soya v.b. ürünler ithal edilmektedir. Besi materyali Doğu ve Güneydoğu’daki terör olayları, köyden kente göçün çok olması ve üretimin de az olmasından dolayı ithalata ağırlık verilmiştir. Damızlık düve ithal edilmektedir. Bunların hepsi yabancı para cinsine göre olmuştur. Yerli üreticimiz her sene küçülmektedir. Fiyatlara bakıldığında 2016 yılı Haziran ayında 26.00 TL olan karkas et fiyatları şu an için gerileme içindedir. Enflasyona göre 30.00 TL civarında olması lazım. Birazcık da üretenleri düşünmezsek, bugün besi materyali ithal ediyoruz, yarın Ortadoğu ülkeleri gibi ithal et yemek zorunda kalırız. Dondurulmuş ürünler,i ne olduğu belli olmayan etleri yemek zorunda kalırız.”