24 Kasım Öğretmenler Günü ilimizde pandemi kuralları çerçevesinde Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenle kutlandı. Törende aday öğretmenler yemin ederek mesleklerine başlarken, Öğretmenler Günü ile ilgili düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere de ödülleri verildi.
İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Bahçacıoğlu, törende yaptığı konuşmada, “Öğretmenlik; emek, özveri, sabır ve hoşgörü isteyen, bedeli hiçbir maddi karşılıkla ölçülemeyecek kadar değerli, saygın ve gücünü sevgiden alan dünyanın en güzel mesleklerindendir” dedi.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 24 Kasım 1928’de Millet Mektepleri Başöğretmeni unvanını aldığı gün olan ve 24 Kasım 1981’den bu yana “Öğretmenler Günü” olarak kutlanan 24 Kasım, dün de ilimizde pandemi tedbirleri çerçevesinde kutlandı.
Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk anıtı önünde düzenlenen kutlama programında İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Bahçacıoğlu tarafından aday öğretmenler Merve Nur Çakı ve Bekir Avcı eşliğinde Atatürk anıtına çelenk sunuldu.
Programda aday öğretmenler adına İhsan Ozanoğlu Özel Eğitim Meslek Okulu öğretmeni Nergis Tekdemir, emekli öğretmenler adına da Merkez Ortaokulu emekli öğretmeni Necati Küpoğlu ve günün anlam önemini belirten konuşmayı da İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Bahçacıoğlu yaptı.
İlkokul öğrencileri arası şiir yarışmasında dereceye giren “Öğretmenimin Çiçekleri” adlı şiiri Özel Kastamonu Bahçeşehir Koleji öğrencisi Barbaros Kılınç tarafından okundu.
Mesleğe yeni başlayan aday öğretmenler Bekir Avcı, Merve Nur Çakı, Zeliha Duman, Ekrem Cüneyt Çoban, Cengiz Ayata, Ahmet Avcı, Nergiz Tekdemir, Furkan Aksu, Ramazan Şakrak, Derya Yılmaz, Feyza Alp, Oğuzhan Özdemir, Uğur Yıldız, Abdullah Azzam Çelik, Kerem Koç ve Muhammed Salih Orhan da program çerçevesinde yemin ederek mesleğe başladı.
Öğretmenler günü programında emekli olan öğretmenlere ise Hizmet Şeref Belgeleri katılımcı protokol tarafından verildi.
İlkokullar arası şiir yarışması birincisi Özel Kastamonu Bahçeşehir Koleji öğrencisi Barbaros Kılınç, ortaokullar arası resim yarışması birincisi Kuzeykent Ortaokulu öğrencisi Lına Qasım Abedal Saedi, liseler arası kompozisyon yarışması birincisi Kastamonu Göl Anadolu Lisesi öğrencisi Elanur Tabaklı ve öğretmenler arası anı yarışması birincisi Abdurrahmanpaşa Anadolu Lisesi öğretmeni Ümit Helveci’ye de ödülleri de protokol tarafından verildi.
Abdurrahmanpaşa Anadolu Lisesi Müzik Öğretmeni Yeliz Seydioğlu yönetiminde de “Öğretmen Marşı” söylendi.
Nergiz Tekdemir
Programda aday öğretmenler adına konuşan İhsan Ozanoğlu İlköğretim Okulu öğretmenlerinden Nergiz Tekdemir, “Öğretmenlik mesleği her şeyden önce, bir ideal, bir gaye, bir hizmet mesleğidir. Bir öğretmen hayatını bu anlamla ve şerefli meslek uğruna adayabilmelidir” dedi.
Necati Küpoğlu
Merkez Ortaokulu emekli öğretmenlerinden Necati Küpoğlu da emekli öğretmenler adına gerçekleştirdiği konuşmasında şunları söyledi:
“‘Bu bir veda konuşmasıdır, yollarımız burada ayrılıyor’ demeye dilim varmıyor. Yollarımız hiçbir zaman ayrılmayacaktır. Çünkü büyüğümüz küçüğümüz hepimiz Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün yolundayız. Bıraktığımız iz ve eserlerle bizden sonrakilerle hep beraber sanki bir evin ayrı ayrı odalarındaymışız gibi devam edeceğiz. Görevime 5 Ocak 1981 tarihinde başladım. Dünyanın en güzel mesleğine sahibim. Bu kutsal görevimi 26 Temmuz 2020 tarihinde çalışırken istemeyerek diyelim çok üzgün bir şekilde noktaladım. Veda dedik ama görevimize veda etmedik. Biz öğretmenler hiçbir zaman eğitim öğretimden kopamayız, uzaklaşamayız. Emekli olduktan sonra yaşadığım sitede Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi oluşturduk. Bu merkezimizde 7’den 70’e hitap eden geniş bir kütüphane oluşturduk. Bu merkezimizde çocuklarımıza hitap eden zekâ oyunları setleri oluşturduk. Bu merkezimizde çeşitli sportif faaliyetler projeleri hazırladık. İnşallah pandemi dönemi sona erdiğinde daha geniş çalışmalarla gençlerin çocukların yetişkinlerin hizmetine devam edeceğiz. Bu meslek bizlere şöhret ya da servet vadetmez. Bizim isteğimiz ne servet ne şöhrettir. Bizim işimiz bize emanet edilen körpe beyinleri bilimin ışığıyla donatarak geleceğimizin teminatı yavrularımızı, sosyal ve kültürel alanda geliştirmek, milli ve manevi değerlerimizle vatan millet devlet sevgisiyle kuşatarak geleceğimizi şekillendirmektir. Bu yüzden öğretmen toplumun en saygıdeğer kişisidir. Kendimiz için bir şöhret ya da servet istemeyiz. Ama çocuklarımız için en donanımlı okul binaları spor salonları müzik odaları tiyatro salonları resim atölyeleri isteriz. Onlara her zaman en iyi en güzel imkânlarla yetiştirmek isteriz. Elimizdeki imkânları da en iyi şekilde değerlendirmeyi bilerek geleceğimizi inşa ederiz. Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk hedeflerini belirlerken içinde bulunduğu durumun imkân ve şartlarını asla düşünmemiş ve bize de bunu nasihat etmiştir. Bayrağı taşımaya devam den ve mesleğe bugün adım atan Türk öğretmenleri isterse en iyisini en güzelini yapabilir. Ve sizi bugünkü imkân ve şartlarla pırlanta gibi ışıl ışıl son derece donanımlı milli manevi değerlerine bağlı, nesiller yetiştireceğinize inanıyorum. Tüm bunları hatta daha fazlasını yapabilirsiniz yapmalısınız ve yapacaksınız. Zira sizler Türkiye Cumhuriyetinin öğretmenlerisiniz.”
Konuşmasına öğretmeniyle yaşadığı bir anısıyla devam eden emekli öğretmen Küpoğlu, “Meslek hayatım boyunca 40 yıl boyunca hiç görmediğim, Fen Bilgisi öğretmenim Ahmet Kömeçoğlu ile İnebolu’da karşılaştım. Kendisi bir kuaförde tıraş oluyordu. Kuaför arkadaşıma selam verdim, içeri girdim. Kuaför arkadaşım bana; ‘Necati bak sana kimi tanıtacağım’ dedi. Dikkatli baktığımda öğretmenim olduğunu anladım. Ellerini öptüm, sağlık sıhhat diledim. Dedim ki; öğretmenim Allah sizlerden razı olsun bizleri yetiştirdiniz, bu mevkilere getirdiniz. Ama o tokatlarınız çok ağırdı.’ Öğretmenim de bana; ‘Necati, seninle helalleşelim. Sana da vurdumsa eğer işte suratım sen de vur hakkını helal et’ dedi. O öyle söyleyince ben de hemen; ‘Olur mu öğretmenim, bizler sizin sayenizde bu mevkilere geldik. O eller ancak öpülür’ dedim. Bugünlerde ise bir velimiz bir gece saat 11 civarında telefon açmış bana; ‘Sen kimsin de benim çocuğumun saçına sakalına karışıyorsun’ dedi. İşte oralardan buralara gelmişiz, çok üzüldüm. Şunu unutmayalım; ‘Her kesin eserine bir değer bir kıymet biçilebilir ama öğretmenlerin eserlerine asla paha biçilemez” dedi.
Cengiz Bahçacıoğlu
İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Bahçacıoğlu da öğretmenlik mesleğinin önemine değinerek şunları söyledi:
“Öğretmenlik; emek, özveri, sabır ve hoşgörü isteyen, bedeli hiçbir maddi karşılıkla ölçülemeyecek kadar değerli, saygın ve gücünü sevgiden alan dünyanın en güzel mesleklerindendir. Hammaddesi insan olan, şekil verilen eserin insan hayatı olduğu, dünyanın en hassas ve en muhteşem sanatını icra edenlerdir öğretmenler. Ancak; diğer sanatkârlardan farklı olarak, öğretmenlerimizin ortaya çıkardığı eserler, topluma estetik bir katkı değil, yaşamsal bir anlam katmaktadır. Öğretmenlerimiz, ülkemizin her yerinde geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı ve gençlerimizi 2023 Eğitim Vizyonu’nun temel amacı olan; ‘çağın ve geleceğin becerileriyle donanmış ve bu donanımı insanlık hayrına sarf edebilen, bilime sevdalı, kültüre meraklı ve duyarlı, nitelikli, ahlaklı bireyler yetiştirmek’ ideali doğrultusunda fedakârca görev yapmaktadırlar. Geleceğimizin teminatı çocuklarımızı yarınlara hazırlayan ve onların yetişmesinde tüm zorluklara rağmen fedakârca, vefakârca çalışan öğretmenlerimiz her türlü takdire fazlasıyla layıktırlar. Çünkü öğretmenlerimiz, ülkemizin geleceğini emanet edeceğimiz çocuklarımızı aklın ve bilimin rehberliğinde, hızla değişen dünyaya ayak uydurabilecek şekilde bilgili, donanımlı, dinamik ve açık fikirli bireyler olarak yetiştirmek için canla başla çalışmaktadırlar. Neye baksak, nereye baksak insan mimarı öğretmenlerimizi görürüz. ‘Dünyanın her tarafında öğretmenler toplumun en fedakâr ve saygıdeğer unsurlarıdır’ diyerek, hayatı boyunca öğretmenlere yüce değeri Başöğretmenimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, öğretmen olarak anılmaktan gurur duymuştur”
“KUTSAL BİR MESLEK”
“Mesleklerin en yücesini, en kutsalını seçerek eğitim ordusunun bir neferi olduğunuzu unutmayın. Sizler cehalet karanlığını aydınlatan ışık, çaresizliğe çare, umutsuzluğa umut, gönül yarasına merhemsiniz. Geleceği inşa eden seçkin insanlarısınız. Mustafa Kemal’i Atatürk yapan, Sultan Mehmed’i Fatih yapan, bilgelik mesleğini icra ettiğinizi asla unutmayın. Bu yüce mesleğin mensubu olmaktan gurur duyun. Mesleğinizin bir inanç ve gönül işi olduğunun idrakinde olun her zaman. Karşılaştığınız engeller sizi yolunuzdan alıkoymasın. İçinden geçtiğimiz salgın hastalık sürecinde: gerek vefa gruplarında, gerekse diğer toplumsal alanlarda üstlendiğiniz görevleri layıkıyla yerine getirmenin yanı sıra uzaktan eğitim sürecinde de öğrencilerimizin eğitimlerini devam ettirebilmek adına olağanüstü gayret göstermiş ve göstermeye de devam etmektesiniz. Bu amaçla; Her gün öğrenmeye ve öğretmeye aynı heyecan ile devam edeceğiz. Hepinizin bu bilinçle çalıştığına inanıyor, özverili çalışmalarınız fedakârlıklarınız için her birinize ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum. Öğretmenler Günümüz kutlu olsun. Bu önemli gün dolayısıyla mesleğe yeni katılan öğretmen arkadaşlarımıza aramıza hoş geldiniz diyor; emekli olan öğretmenlerimize ve personelimize bundan sonraki hayatlarında sağlık ve mutluluk temenni ediyorum. Böylesine onurlu ve güzide bir mesleğin üyesi olmanın verdiği mutlulukla, Başöğretmenimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü görevi başında şehit olan ve ebediyete irtihal eden öğretmenlerimizi rahmet ve saygı ile anıyorum. 24 Kasım Öğretmenler Günü münasebetiyle, eğitime hizmet adına her müracaat ettiğimizde, bizlere destek veren Sayın Valimize, Sayın Milletvekillerimize, Sayın Belediye Başkanımıza, Değerli Daire Amirlerimize, Sivil Toplum Kuruluşlarımıza, basınımıza ve geleceğimizin teminatı çocuklarımız için her türlü fedakârlığı yapan hemşehrilerimize eğitim camiamız adına teşekkürlerimi sunuyor tüm öğretmen arkadaşlarımın öğretmenler gününü bir kez daha yürekten kutluyorum.”
Cengiz MUHZİROĞLU