EMZİRME DÖNEMİ BEBEKLERDE GAZ SANCISI

 

Dyt. Laden HEKİMOĞLU

Emzirme dönemi, bebeklerinizin büyüme ve gelişmesi için oldukça önemli bir süreçtir. Bu dönemde bebek için en uygun besin anne sütüdür ve sadece anne sütü tüketmelidir. Ancak annelerin tükettiği besinlerin bazıları süt yolu ile bebeğe geçmekte ve onu olumsuz etkilemektedir.

Annelerin Tüketirken Dikkat Etmesi Gereken Besinler

  • Annenin tereyağı, margarin, krema, kaymak, tahin, tahin helvası ve susam tüketmesi bebeklerde şiddetli gaz sancılarına neden olabilmektedir. Tahin ve tahin helvasının sütü artırdığı söylense de bebekte ciddi gaz sancıları yaratır.
  • Annenin süt tüketimi de bebeklerde gaz sancısına neden olabilmektedir.
  • Aynı şekilde sütlü tatlılar, dondurma ve bakla da bebeklerde şiddetli gaz sancıları yaratabilir.
  • Ezine ve keçi peyniri, yoğurt, ayran ve kefiri deneme yolu ile tüketebilirsiniz.
  • Brokoli, karnabahar, lahana ve kereviz hem gaz sancısı yaratırken hem de sütünüzün tadını değiştirir ve bebeğin emmesine engel olur.
  • Kurubaklagiller (kuru fasulye, nohut, barbunya gibi) ve bezelye şiddetli gaz yapan besinler arasındadır.
  • Kavun, karpuz, erik, kiraz, üzüm ve narenciyeler dikkatli tüketilmelidir. Gaz yapma ihtimali vardır.
  • Çiğ soğan ve sarımsak sütün tadını değiştirir ve gaz sancısına neden olur.
  • Orman meyveleri ve bunlardan yapılan reçel ya da marmelatların alerji yapma ihtimali yüksektir. Dikkatli tüketilmelidir.
  • Fıstık, fıstık ezmesi ve kaju alerjik olabilir. Dikkat edilmelidir.
  • Kahve gibi kafein içeriği yüksek ürünler hem bebeğin uyku düzenini bozar hem de gaz problemlerine neden olur.
  • Ek olarak yemeklerinizde kızartma yöntemi tercih etmeyin ve baharat tüketiminizi sınırlayınız.

Bebeklerde gaz sancısı hakkında daha fazla bilgi almak için [email protected] adresinden iletişime geçebilirsiniz, sağlıklı günler dilerim.

Dyt. LADEN HEKİMOĞLU