• Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim
Çarşamba, 14 Mayıs 2025
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör

“Erken uyarı sistemi can kayıplarının önüne geçti”

29 Haziran 2022
GENEL, GÜNDEM, KASTAMONU, MANŞET
A A
“Erken uyarı sistemi can kayıplarının önüne geçti”
Share on FacebookShare on Twitter

Sel afetinin koordinasyonu

Bakan Murat Kurum’da

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı sonrasında ilimize gelen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, koordinasyonu bizzat yürütüyor. Yaşanan sel afetinde ilk kez erken uyarı sistemlerinin devreye girdiğini ifade eden Bakan Kurum, bu sayede can kayıplarının önüne geçtiklerini söyledi.

Bakan Kurum, şu anda Kastamonu’da 182 köye ulaşımın sağlanamadığını söylerken, 24 saat içerisinde düşen yağış miktarlarını da açıkladı ve “İnebolu’ya 152 kilogram metrekareye yağış düştü. Çatalzeytin ilçemize 125 kilogram yağış düştü. Küre’ye 121 kilogram yağış düşmüş durumda” dedi.

 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla sel afetinin yaşandığı bölgeye geldi.

Bakan Kurum, Bozkurt ilçesinde Afet Koordinasyon Merkezi’nde düzenlenen toplantının ardından yaptığı açıklamada, Batı Karadeniz’de Kastamonu, Bartın, Sinop ve Zonguldak’ta aşırı yağışlar nedeniyle sellerin yaşandığını söyledi.

Çalışmaların yoğun şekilde sürdüğünü anlatan Kurum, “Çok şükür herhangi bir can kaybımız yok. Olayın olduğu ilk andan valilerimizin koordinesinde ve AFAD’ın yaptığı Türkiye Afet Planı çerçevesindeki çalışmalar bütününde can kaybı yaşanmadı. Vatandaşlarımızın maddi hasarları var ve o hasarları hızlı şekilde giderme çabasındayız.” diye konuştu.

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla illere dağıldıklarını belirten Kurum, seferberlik ruhuyla çalışmaları sürdürdüklerini kaydetti.

Çalışmalarda görev alan personel hakkında bilgi veren Kurum, “Kastamonu genelinde AFAD koordinesinde 663 personel, 320 araç ve ekipmanla arama kurtarma çalışmaları başlatıldı. Türkiye Afet Planı çerçevesinde barınma, arama kurtarma ve hasar tespit gibi tüm birimlerimiz hızlı şekilde çalışmasını başlattı. Altyapıdan üstyapıya kadar gerek ilçe gerek köylerimizin hasarlarının tespiti, ulaşılamayan köylerin yollarının yapımı gibi işleri ilgili birimlerimiz yürütüyor.” diye konuştu.

Bu sel afetinde ilk kez erken uyarı sisteminin devreye girdiğini dile getiren Kurum, “Bu, çok önemli bir detay. Meteorolojiden alınan bilgiler AFAD’a bildirildi. Kırmızı uyarı sistemi devreye girdi. AFAD, valilikler ile koordine halinde vatandaşlarımızı selden etkilenen alanlardan kurtarmak suretiyle can kayıplarının önüne geçebilmek adına yoğun çalışmayı sürdürdü. Bu çerçevede bütün vatandaşlarımızın cep telefonlarına uyarı anından düştü ve vatandaşlarımızın bu alanlardan uzaklaştırılması sağlandı. Hem hasarlar azaldı hem de bu noktada can kaybının yaşanmadığına hep birlikte şahit olduk” ifadelerini kullandı.

Bölgeye düşen yağış miktarı hakkında bilgi veren Kurum, şöyle devam etti:

“Son 24 saatte yağışın etkili olduğu alanlar Zonguldak, Bartın, Karabük, Sinop ve Kastamonu oldu. Kastamonu’da son 24 saatte İnebolu’ya 152 kilogram metrekareye yağış düştü. Çatalzeytin ilçemize 125 kilogram yağış düştü. Küre’ye 121 kilogram yağış düşmüş durumda. Diğer ilçelerimizde de metrekareye 50 ila 100 kilogram yağış düştü. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün verilerine göre, bugün itibarıyla saat 9.00’dan itibaren 12 saatte 50 kilogram yağış düşmesini bekliyoruz. Bu çerçevede de gerek Bozkurt gerek diğer ilçelerimizde tedbirlerimizi an ve an almaktayız.”

118 KÖYE ULAŞIM SAĞLANAMIYOR

Sel beklenen alanlarda vatandaşların güvenli bölgelere taşındığını dile getiren Kurum, şunları kaydetti:

“Bu çerçevede yerleşen 180 vatandaşımız var. Öğrenci yurtlarında, yine misafirhanelerimizde, otellerimizde misafir ediyoruz. Enerji sıkıntısı yaşadığımız köyümüz 31 tane. Yine enerji grubundaki arkadaşlarımız yarın itibarıyla enerjileri vermeye başlayacak. İnşallah bir iki gün içerisinde tüm enerji kesintilerini gideriyor olacağız. Haberleşme noktasında 3 mobil işletmesinde de herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. Köy yollarında ulaşamadığımız 118 köyümüz var. Selden hasar gördüler. Vatandaşlarımızdan haber alıyoruz. Herhangi bir hayati risk söz konusu değil. Yarın itibarıyla yine Valiliğimiz koordinasyonunda Özel İdaremiz tüm köy yollarına gerek ildeki gerek de diğer illerdeki AFAD’ımızın koordine ettiği araç ekipmanları bölgeye sevk edecekler. Hızlı şekilde vatandaşlarımızın ihtiyaçları talepler doğrultusunda giderilecek. Barınma hizmeti verdiğimiz 1650 vatandaşımız var. Yarın itibarıyla beslenme grubumuz Kızılay, bu sayıyı 2 bine çıkaracak. Devlet Su İşlerimizin tüm derelerde yoğun faaliyeti var.”

15 MİLYON LİRA NAKDİ YARDIM

Sel riskine karşı her türlü tedbiri Koordinasyon Merkezi’nde takip edeceğini ifade eden Kurum, şöyle konuştu:

“Olası sel risklerine karşı her türlü tedbiri buradaki koordinasyon merkezimizde anbean takip edeceğiz. Sahada ekiplerimiz bilfiil çalışacak. Hasar gören yerlerin tespitlerini yarın Yapı İşleri Genel Müdürlüğümüz koordinesinde yürütüyor olacağız. Yeni imalatların yapımına yarın itibarıyla başlayacağız. Tüm belediyelerimizde bu noktada gerekli nakdi yardımlar yarın itibarıyla hesaplarına geçiyor. Gerek İçişleri Bakanlığımızdan gerek Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızdan gerekse Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızdan gerekli nakdi yardımlar yapılmıştır. Kastamonu iline ve ilçelerine, gerek Özel İdareye gerekse ilçelere nakdi yardımlar yarın itibarıyla hesaplarına geçecek. Yaklaşık 15 milyon lira nakdi yardımı il ve ilçelerimize göndermiş bulunuyoruz. Bu çerçevede yarın itibarıyla da çalışmalar bilfiil başlayacak.”

Kurum, toplantının ardından ilçede incelemelerde bulundu.

 

PaylaşTweet
Önceki Haber

Genç orman işçisi kayıp

Sonraki Haber

Gürleyik hattı koptu!

Benzer Haberler

KSK kaçırdıklarına yanıyor
GÜNDEM

KSK kaçırdıklarına yanıyor

12 Mayıs 2025
GÜNDEM

Kırmızı Şimşek ikinci turda

8 Mayıs 2025
GÜNDEM

Play-Off niyetine…

4 Mayıs 2025
Kent Müzesi’nde etkinlik
GÜNDEM

Kent Müzesi’nde etkinlik

2 Mayıs 2025
Kırşehir mesaisi başladı
GÜNDEM

Kırmızı Şimşek Play-Off‘a hazır: 2-1

28 Nisan 2025
Yaşasın ulusal egemenlik
GÜNDEM

Yaşasın ulusal egemenlik

23 Nisan 2025
Seri bozuldu
GÜNDEM

Seri bozuldu

20 Nisan 2025
Ertuğrul Özkök: Kastamonu giderek ilgimi daha çok çekiyor
GÜNDEM

Ertuğrul Özkök: Kastamonu giderek ilgimi daha çok çekiyor

20 Nisan 2025
Sonraki Haber
Gürleyik hattı koptu!

Gürleyik hattı koptu!

Son Haberler

KSK kaçırdıklarına yanıyor

KSK kaçırdıklarına yanıyor

12 Mayıs 2025

Kırmızı Şimşek ikinci turda

8 Mayıs 2025

Play-Off niyetine…

4 Mayıs 2025
Kent Müzesi’nde etkinlik

Kent Müzesi’nde etkinlik

2 Mayıs 2025
    Please install/update and activate JNews Instagram plugin.
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri

Sitede bulunan özel içeriklerin hakları saklıdır.
Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Bizi Takip Edin

  • Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.