Hamit Puhaloğlu…
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğünden emekli bir “gezgin”…
Kendisiyle Nasrullah Camii yanında tesadüfen tanıştık.
Emeklilik sonrası gezginliğe ömdünün kalan bölümünü adadığını söylediği “Galiçya şehitlerinin unutulmamasını sağlamak amacıyla başlamış.
Kent kent gezip, Galiçya şehitlerini anlatıyor.
Bize de anlatmasanı istedik.
Demli çaylarımızı içerken Puhaloğlu’nu dinledik.
Kosova’nın başkenti Priştine kentinde doğan, bu nedenle Arnavut Hamit diye anılan Puhalaoğlu hayat hikayesini anlattı.
Galiçya şehitlerine olan hayranlığını ve onları unuttturmamak için elinden geleni yaptığını belirten Hamit Puhaloğlu, Kastamonu ile olan bağının ilk olarak 1970’li yıllarda saat mazlemeleri satmak için geldiği dönemde başladığını söyledi.
Türk tarihine ilgi duyduğu ve önemsediğini, Galiçya şehitleri unutulmasın diye emekli olduktan sonra şehir şehir dolaşarak oturup sohbet ettiği insanlara Galiçya şehitlerini anlatmaya çalıştığını belirtti. Bizde emekli gezginimize sorduk.
– Galiçya’dan nasıl etkilendin?
H.P:Türk tarihine ve geçmişine önem veren biriyim. Ukrayna’da akrabalarım olduğunu duyunca bu ülkeye gidip akrabalarımı araştırdım ve üç kişiyi buldum. akrabalarımı bulmak için gittiğim Ukrayna’da Galiçyaşehitlerimizin kabirlerini ziyaret etme fırsatı buldum ve çok etkilendim.
– Galiçya olayını biraz anlatır mısınız ?
H.P: Tabii… 1. Dünya Savaşı sırasında 1914- 1918 yıllarında Osmanlı Ordusu’nun 15. Kolordusu Enver Paşa’nın komutanlığında Galiçya Cephesi’nde 33 bin askerle Ruslara karşı savaşmış. Galiçya geri alınmı, ama 12 bin askerimiz şehit düşmüş. Gazi olarak dönen askerlerimizde Kurtuluş Savaşına katılmışlar.
– Galiçya’da Türk izleri var mı?
H.P:Neslimizin orada devam ettiğine inanıyorum. Galiçya’da Türk şehitlikleri var. Bu şehitliklerin etrafının Hıristiyan mezarlarıyla çevrildiğini gördüm. Türk şehitliklerinin olduğu yerlerin varlıklı Hıristiyanlar tarafından satın alınarak Türk izlerinin silindiğini söyleyebilirim.
– Kaç tane şehitlik var?
H.P:Altı tane Türk Şehitliği var. Bu şehitliklerden üç tanesini gezebilme ikmanım oldu. Galiçya’da 362 kilise bulunurken hiç cami yok. Devlet yetilileri çalışmalar başlatarak Ukrayna’nın Lviv şehirine 57. Alay Galiçya Şehitleri Camii yaptırmalı. Aş evleri ve Kültür Merkezi de yapılsın isterim. Devletimiz buraya sahip çıkmalı.
Devlete bağlı TİKA diye bir kuruluşu var. TİKA teknik yardım yaparken, Türkiye’nin göreceli üstünlüğü olduğu konularda çeşitli projeler yapar. Temennim, Galiçya Şehitlikleri içinde projeler yapar ve sahip çıkar…
– Yaptığınız ulvi bir iş… masrafını nasıl karşılıyorsunuz?
H.P:Emekli maaşı alıyorum. Bunun yanı sıra gittiğim illerdeki dostlarımın misafiri olduğum zamanlarda fazlasıyla yetiyor.
«««
Akrabalarını bulmak için gittiği Ukrayna’ya Lviv kentine yakın Galiçya Türk Şehitlikleri’ni ziyaret eden Arnavut Hamit Puhlaoğlu, gittiği şehirlerde bulunan kamu kurum ve kuruluşlarını ziyaret edip Galiçya şehitlerinin unutulmaması için bilgiye dayalı açıklamalarda bulunarak gazetelerde kendine yer buluyor.
Selvi Otel’de konaklayan ve anlatmayı çok seven Arnavut Hamit’le sabaha kadar konuşsanız anlatacağı konu bol. Bana heyecanla anlattıkları çok uzun bir Galiçya tarihi olsa da ben sizlere uzun uzadıya değilde özet bilgileri paylaştım.
Mutlu kalın…
TURGUT YILMAZ