• Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim
Salı, 1 Temmuz 2025
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör

Hizmette hijyen

16 Ocak 2018
BÜLEND ÇADIRCIOĞLU
A A
Eleştiri…
Share on FacebookShare on Twitter

Sürdürülebilir turizmin baş aktörü uygulanan kusursuz hijyen, hijyenin karşılığı da sağlıktır.

Günümüz restoranlarında ve konaklama tesislerinde gelen misafirin güvenliğinin en önemli göstergelerinden biri olan hijyen denetimi;

–Konaklama tesislerinde,

-Restoranlarda,

-Gıda imalatı yapan kuruluşlarda,

-Gıda ile ilgili malzeme imalatı yapan işletmeler’ de uygulanır.

Müşteri odaklı hizmet verilen tüm bölümlerde uluslararası kalite ve standartları yakalayan, hijyen kurallarına tümüyle uyan işletmeler başarılı olabilmektedir.

Konaklamanın yanısıra yiyecek içecek sektörünün gelişmesi bu sektörün tedarikçilerinin de gelişmesini büyümesini sağlayacaktır.

Son zamanlarda sıkça duyduğumuz okuduğumuz toplu zehirlenme olaylarının başında gıda sağlığındaki kontrolsüzlük başroldedir.

İlk hammaddeden başlayarak işlenen malın tüketiciye sunulana kadar üretim, işleme, muhafaza ve dağılımları sırasında gerekli kurallara uyularak önlemlerin alınması gerekir.

Bu anlamda özellikle yiyecek üreten ve satışa sunulan işyerlerinin Belediye ve Tarım İl müdürlüklerinde bulunan ekiplerce yemek yapılan mutfakları, çalışanların portör muayenelerinden etrafta bulunan paspasların temizliğine hatta havalandırmalara kadar sistematik olarak kontrol edilmesi gerekir.

Tarım İl müdürlükleri ile yerel yönetimlerin koordineli çalışması bence daha mantıklı.

Hakkınca ve hakkaniyetle yapılan denetimleri geçenlere ödül, geçemeyenlere ise mevzuatlarda belirtilen cezalar verilerek tekrarı halinde ise afişe edilmeleri ile ancak temizlik ve hijyenkurallarına uyan ve bunları uygulayan işletmeler çoğalabilir.

Gerekli denetimler devamlı periyodik olarak maalesef yapılmıyor.

Yasal ve ilgili standartlar dikkate alınarak yapılan hijyen denetimleri, denetlenen işletmeye de ayrıca firma itibarında bir artış ve avantaj olarak dönecektir.

Elindeki bez ile müşteri masasını sildikten sonra aynı bezle tabak silen eleman gördüm ben bu piyasada.

Denetimlerin gizlilik esasına dayalı olarak işletmenin haberi olmadan yapılması önemlidir. Neticede kız istemeye gidilmiyor ki hayırlı bir iş için size geleceğiz diye haber verelim. (Anladınız siz)

İşletmelerin de müşteri memnuniyeti konusundaki durumları dikkate alınarak müşterilerin rahatsız olmayacağı bir şekilde denetimin gerçekleştirilmesi gerekir.

Aslında işin özü de yemek yiyebileceğiniz bir yerde verilen hizmet, sipariş edilen bir yemeğin malzemesinin kalitesi, bu işi yapanların temizliği ve bakımının nasıl olduğu, bulaşıkların hangi standartlarda ne tür deterjanlarla yıkandığı vb. durumlar ürünün fiyatının bile önündedir.

İlimizde HACCP sistemi kuran ve bu kurallara uyan kaç işletme var?

Kastamonu’da bulunan yemek çeşitliliği ve yemek kültürümüz ile ön plana çıkmaya başladık, hatta gastronomi turizmi ile ilgili fuarlarda da başarılı işlere imza atıyoruz. Bu durum oluşmaya başlamışken denetimlerin daha sıkı bir hale getirilmesi gerekmiyor mu?

Özellikle restoran zincirlerinin uyguladığı hizmetin olduğu her yerde “Gizli müşteri” olgusunu da hatırlatmadan geçemeyeceğim. Tabi ki bu gizli müşteriler bir gıda mühendisi değil zaten gıda analizi de yapacak halleri yok ancak gittikleri yerlerdehizmet kalitesinden-hizmet hızına, çalışanın ilgisinden-bilgisine-temizliğine, işyeri ve sunulan yemekler ile ilgili sorulara verilen cevaplara kadar herşeyi gözlemliyor ve bir rapor hazırlayabiliyorlar.

Bu temizlik ve hijyen konusu nereden çıktı diye soracak olursanız bazı duyumlara karşı yazma gereği ve ileride olabilecek, onarılamayacak söylem ve söylentilereşimdiden önlem alınması gerektiği için.

“Ateş olmayan yerden duman çıkmayacağı” unutulmamalıdır.

BÜLEND ÇADIRCIOĞLU

PaylaşTweet
Önceki Haber

Engin: Kastamonu Bütünşehir’e hazır değil

Sonraki Haber

Dünyada ilk 10’a girdi

Benzer Haberler

Eleştiri…
BÜLEND ÇADIRCIOĞLU

Böyle gelmiş böyle gider

6 Aralık 2022
Eleştiri…
BÜLEND ÇADIRCIOĞLU

Öyle bir geçer zaman ki – 3

25 Kasım 2022
Eleştiri…
BÜLEND ÇADIRCIOĞLU

Öyle bir geçer zaman ki – 2

18 Kasım 2022
Eleştiri…
BÜLEND ÇADIRCIOĞLU

Öyle bir geçer zaman ki…

8 Kasım 2022
Eleştiri…
BÜLEND ÇADIRCIOĞLU

Kanyonlarda fotoğraf yolculuğu…

2 Kasım 2022
Eleştiri…
BÜLEND ÇADIRCIOĞLU

Restorasyonlarda geçmişe saygı

29 Ekim 2022
Eleştiri…
BÜLEND ÇADIRCIOĞLU

Başarının adı Kastamonu

19 Ekim 2022
Eleştiri…
BÜLEND ÇADIRCIOĞLU

Tarihin aynası müzeler

11 Ekim 2022
Sonraki Haber
Dünyada ilk 10’a girdi

Dünyada ilk 10’a girdi

Son Haberler

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu

23 Haziran 2025
Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

18 Haziran 2025
Legem Yayınevi: Hukuk Dünyasının Güvenilir Kaynağı

Teksan ile Kesintisiz Enerji Çözümlerine Ulaşın

16 Haziran 2025
Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

16 Haziran 2025
    Please install/update and activate JNews Instagram plugin.
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri

Sitede bulunan özel içeriklerin hakları saklıdır.
Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Bizi Takip Edin

  • Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.