İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Metruk bina hem asayiş hem de uyuşturucu açısından başımıza bir musibettir. Bunun üstüne gidiyoruz. Metruk binalar yıkılacak. Onun ötesinde okulların çevresinde önemli operasyonlar yaptık, yapamaya devam edeceğiz” açıklamasının ardından 81 ilin valiliklerine gönderilen genelde uyarınca dün Vali Yaşar Karadeniz başkanlığında ‘Metruk Binalar’ toplantısı gerçekleştirildi.
İl Genel Meclisi salonunda düzenlenen toplantıya Vali Yaşar Karadeniz, Belediye Başkanı Tahsin Babaş, İl Emniyet Müdürü Metin Turgay Karabulak, Kastamonu İl Jandarma Komutanı Albay Metin Özbek, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları ve kurum müdürleri katıldı.
Toplantıda konuşan Vali Yaşar Karadeniz, “Bize gelen genelge de metruk binaların mutlaka ve mutlaka ortadan kaldırılması isteniyor. Bu noktada ilimizi sınırlayan engel bu yapıların birçoğunun tescilli olmasıdır. Bu konuyu da bir şekilde çözmemiz gerekiyor” dedi.
İl merkezi ve ilçelerde metruk binaların tespiti için çalışmalar yapacaklarını dile getiren Vali Karadeniz, şunları söyledi:
“Öncelikle hangi yerleşim yerinden kullanılmayan metruk binalar var bunu tespit etmemiz gerekiyor. Hem il merkezimizde hem de ilçelerde bu binaların tespiti için çalışmalar yapacağız. Bunun akabinde yıkılması mümkün olan binaların yıkılması için çalışmalar başlatacağız. Belediyeler kendi sınırları içerisinde belediye sınırları dışında ise İl Özel İdaresi yıkım kararını alarak uygulayacak. Bununla da çözülemezse genelgedeki bir diğer maddeyi uygulayacağız. Oda OHAL kapsamında yıkımları içeren bir husustur. Yasal sınırlar içerisinde çözemeyeceğimizi bu kapsama almalıyız. Tarihi değeri bulunan ve sit alanı içerisinde bulunan bina ve yapılarında hem restorasyon hem de çevreye kazandırma işlemlerinin ivedilikle yerine getirilerek metruk bina olmaktan çıkarılması da genelgenin bizden istedikleri arasında.Herhangi bir şekilde yıkımı mümkün değilse bu durumda belediyeler bu metruk binalara giriş çıkışı engelleyici ve çevresinde ki ışıklandırmayı sağlayacak önlemler alacaklar. Böylece oraların gençlerin yuvalandığı ve uyuşturucu kullandığı yerler olmaktan çıkartılması esas alınıyor. Emniyet ve jandarmanın da tespiti yapılmış olan metruk binaların etrafında güvenlik tedbirlerinin artırması gerekiyor ve bu bölgelere asayiş devriye hizmetlerinin yoğunlaştırılması, suçun önlenmesi ve yardıma muhtaç kişi veya kişilerin karşılaşılması halinde de derhal müdahale edilmesi gerekiyor.”
Toplantıda söz alan İl Emniyet Müdürü Metin Turgay Karabulak ise,“İl merkezinde metruk binalarda uyuşturucu kullanılması ile ilgili bir problemimiz yok. İl merkezinde uyuşturucu kullanımının en yoğun olduğu yerler Kuzeykent Mahallesi, Valilik binası ve Cumhuriyet Meydanı çevresidir. Bu noktalarda da İl Emniyet Müdürlüğü olarak gerekli önlemleri almaya ve gençlerimizi uyuşturucudan uzak tutmaya gayret gösteriyoruz” açıklamasında bulundu.
İl Emniyet Müdürlüğü verilerine göre 79’u il merkezinde olmak üzere toplam 243 adet metruk bina bulunuyor. Bu binalarında 79’unun tarihi değeri bulunan ve sit alanı içerisinde yer alan bina olduğu kaydedildi.
Vali Yaşar Karadeniz, İl Emniyet Müdürlüğü verilerinin kendileri için bir veri tabanı oluşturduğunu İl Jandarma Komutanlığı ve mahalli idareler ile birlikte 1 ay içerisinde ortak bir çalışma yapılarak il merkezi ve ilçelerde bulunan bütün metruk binaların kaydının güncellenmesi talimatını verdi.