Koronavirüs salgını nedeniyle dezenfektan ve kolonya talebinde patlama yaşanıyor. Bunları üretebilmek için de etil alkol (etanol) gerekiyor. İşte bu noktada devreye Türkiye’de ekimi kısıtlanan şeker pancarı giriyor. Şeker pancarı aynı zamanda biyoetanolün hammaddesi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye’nin koronavirüsle mücadelesinde önemli bir karar aldı. Sektör bileşenleri ile temas halinde olan bakanlık, dezenfektan ve kolonya üretiminde kullanılan etanol ihtiyacını karşılamak için benzine yüzde 3 etanol (etil alkol) karıştırma zorunluluğunu 3 aylığına askıya aldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Rafinerilerin etanol talebinin azalmasıyla kolonya ve dezenfektan üretiminde etil alkol ihtiyacı karşılanacak ve bunların üretimi artacak” diye konuştu. Gelişmeyi değerlendiren İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, kararın koronavirüsle mücadelede çok önemli bir gelişme olduğunu söyledi. Kendilerinin de bakanlığa bu yönde görüşler verdiklerini ifade eden Pelister, “Özellikle akaryakıtta, benzinde oktan yükseltmek için yüzde 3 oranında kullanılan biyoetanolün kullanılmaması en azından yüzde 1 veya 2’ye düşürülmesi, aradaki farkın da medikal sektöründe kullanılması için önerilerimizi Bakanlığa sunmuştuk” dedi.
Şeker pancarı süper hammadde
Medikal sektörünün etil alkol ihtiyacını şeker fabrikalarındaki melastan üretilen biyoetanol üzerinden sağlamak ve burada da bir katkıda bulunmaktan memnuniyet duyduklarını kaydeden Pelister, şunları söyledi: “2 gündür firmalarımız kolonya ve dezenfektanda kullanılan etil alkol/etanol ihtiyacı için bize ulaşıyordu. İKMİB olarak ihtiyaç duyulan etilalkol/etanolü karşılamak işini kendimize görev aldık. Akaryakıt dışında yaptığımız araştırmalar sonucunda şeker pancarından elde edilen melastan biyoetanolün üretilebileceğini ve bunun çözüm olabileceğini gördük. Türkiye’nin şu anda ihtiyacı olan etil alkolü için ülke içinde kaynak yaratma konusunda bizim şöyle bir girişimimiz oldu: İlk olarak Türkiye’de şeker pancarından ciddi bir şeker üretimi yapan 3 tane fabrika ile görüştük. Amasya Şeker Fabrikası ile yaptığımız görüşmede, ellerinde 7 milyon kilo melas olduğunu ve bu melas ile 2.5 milyon litre biyoetanol (doğal etil alkol) elde edebileceklerini söylediler. Biz de bu konuda üretimin arttırılması hususunda girişimlerimizi yaptık. Özellikle medikal ürünlerde, dezenfektanlarda, kolonyalarda kullanılacak etil alkolü üretip, kimya sektörüne verebileceklerini söylediler. Bu konuya hızlı bir şekilde refleks verip, bunun üretimine başladılar. Bize ulaşan firmalarımıza Amasya Şeker Fabrikası’nı adres gösteriyoruz. Bu girişim ile ayrıca fiyat yükselmesinin de önüne geçmiş olduk.”
Pancar üretimi bitirilince…
Yaşanan bu gelişme 2001 yılında IMF kararları doğrultusunda ‘şeker pancarı ekiminin kısıtlanması’nın ne kadar yanlış olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye’de 1998’de 22.2 milyon ton şeker pancarı üretiliyordu. Bu miktar 2001’de IMF’nin dayatmasıyla 12.6 milyona düştü. Üretim miktarı 2007’de de 12.4 milyon, 2012’de 14.9 milyon, 2015’te 16 milyon tondu. 2018 yılı üretimi ise 18.5 milyon ton! Üretim miktarı 1998’deki rakama bir daha yaklaşamadı. Oysa 1998’de 61.3 milyon olan Türkiye nüfusu 2018’de 81 milyonu geçmişti!
Hammadde yok
Türkiye’de de ortaya çıkan korona virüsten korunmak için uzmanların tavsiye ettiği kolonyanın satışında adeta patlama yaşanırken, imalatçı firmalar ham madde sıkıntısı yaşıyor. Adana’da 51 yıldır kolonya üretimi yapan Hayrettin Alpaslan, “Suriye, Irak ve İran’dan tır bazında ciddi talep geldi ama ham madde olmadığı için gönderemedik. Ham madde temin edemiyoruz. Yetkililerin önlem alması lazım” dedi. Alpaslan, “Hammadde bulamıyoruz. Türkiye’de bilinen 4-5 tedarikçi firma var. Benim şahsi kanaatim ellerinde hammadde vardır ama piyasadaki dengeleri kendi lehlerine yani fiyatı yükseltmek için bekletiyorlar. Şu an bize net fiyat vermiyorlar. Ancak ellerinde mal olduğuna inanıyoruz” dedi. Alpaslan, bazı fırsatçıların kolonya içerisine etil alkol yerine metil alkol koyabileceğini, bunun da vatandaşın sağlığını tehdit edeceğini aktardı. RECEP BAHAR (YM)