• Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim
Cuma, 4 Temmuz 2025
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör

En değerli buğday, yem olarak kullanılıyor

10 Aralık 2015
EKONOMİ, GÜNDEM, KASTAMONU, SAĞLIK
A A
Share on FacebookShare on Twitter

“Siyez Buğdayı Paneli”

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Tarla Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı İsa Özkan, düzenlenen panelde yaptığı konuşmada çiftçilere böyle seslendi.

Özkan, “Şimdi önümüzdeki süreçte sizlerle siyezi hayvan yemi olarak kullanılmaktan nasıl vazgeçiririz, yani yüzde yüz insanlara nasıl yediririz. Arkasından da İhsangazi’de yetişen bu siyezi ekilen alanları artırabilir miyiz, hem biyoçeşitlilik hem de bu bitkilerle ilgili farkındalık çalışmaları yapabilir miyiz, bunun üzerine çalışacağız. Siyezin Türkiye’de tanınması lazım, bunun için çalışma yapacağız. Biz siyezi çok önemsiyoruz bunu hep beraber geliştirmemiz lazım” dedi.

 

VURAL AKKİRPİ

İhsangazi’de”Siyez Buğdayı Paneli” düzenlendi.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Yaman, Kaymakamlık ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından İhsangazi Belediyesinde düzenlenen panelde yaptığı konuşmada, Kastamonu’da 6 bin 690 dekarda siyez buğdayı ekildiğini, merkezinin ise İhsangazi olduğunu söyledi.

 

Ekilen siyez buğdayının üçte birinin bulgur olduğunu, geri kalanının hayvan yemi olarak değerlendirildiğini anlatan Yaman, çalışmalarla bunları artıracaklarına inandıklarını kaydetti.

İhsangazi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Engin Bıyıklı, ilçede 5 bin dekara yakın alanda siyez buğdayı ekildiğini belirtti. Ortalama bin 100 ton siyez buğdayı elde edildiğini dile getiren Bıyıklı, şöyle konuştu:

“Siyezin 15 Ekim-20 Kasım tarihlerinde ekim işlemi gerçekleştirilir. İlçemizde halen makineli tarıma uygun olmayan arazilerimiz bulunduğundan geleneksel yöntemle tarım yapılan köylerimiz mevcuttur. İhsangazi’de ekilen siyez tarlalarının hepsine gübre atılmaz. Atılsa bile çiftçi uygun gördüğü tarlasına gübre atar, bu da dekara sekiz kilogram, yani buğdaya atılan gübrenin yarısından daha azdır. Bu şunu gösteriyor, ilçemizde yetişen siyez buğdayı doğaldır. Temmuz sonu ağustos başı arasında yapılan hasatta da büyük bölümde yine geleneksel yöntem dediğimiz tırpan kullanılır.”

İl Gıda, Tarım Hayvancılık Müdürlüğü Gıda ve Yem Şubesi Gıda Mühendisi Burcu Emeksizoğlu da siyez buğdayının binlerce yıl önceki formunu muhafaza eden nadir ürünlerden olduğunu dile getirdi. Siyez buğdayının sıkı yapıya sahip olduğunu vurgulayan Emeksizoğlu, bunun da hastalılara karşı dayanıklı, kurak şartlarda ve fakir topraklarda rekabet gücünün yüksek olmasını ve zararlılara karşı kendini koruyabilmesini sağladığını anlattı.

Kastamonu Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Servet Kefi de siyez buğdayının günümüzden 9 bin 900 ile 10 bin 600 yıl önce kültüre alınan bir buğday türü olduğunu söyledi.

Siyezin protein ağırlıklı zayıflama diyetleri uygulayan kişiler için oldukça ideal olduğuna işaret eden Kefi, içerisindeki lif değeri yüksek olduğu için sindirim ve hazmı kolaylaştırdığını ifade etti.

Kefi, şöyle konuştu:

“İçerisindeki antioksidan etki gösteren minerallerle siyez buğdayı tüketen kişilerin sahip olduğu hücre yapısı korunmakta ve yaşlanma etkileri de gecikmektedir. Bütün buğday çeşitlerinin neredeyse otuzbeş katı yüksekliğinde vitamin A değerine sahip. B vitamini açısından B kompleks bir vitamin hapı yutmak yerine siyez buğdayı tüketmek yeterli olacaktır. Siyez bulguru sahip olduğu bu B vitamini zenginliği nedeniyle hem unutkanlık hem de alzaymır gibi hastalıklardan insanın korunmasını sağlıyor.”

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Biyoçeşitlilik ve Genetik Kaynaklar Bölüm Başkanı Dr. Kürşat Özbek ise Türkiye’nin biyokaçakçılık konusunda en muzdarip ülkeler arasında bulunduğunu belirtti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Tarla Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı İsa Özkan da bitkiler üzerinde besin değerlerini belirlediklerini, birtakım anketler yaptıklarını söyledi. Karadeniz bölgesinde siyezin ön plana çıktığını bildiren Özkan, şunları kaydetti:

“Şimdi önümüzdeki süreçte sizlerle siyezi hayvan yemi olarak kullanılmaktan nasıl vazgeçiririz, yani yüzde yüz insanlara nasıl yediririz. Arkasından da İhsangazi’de yetişen bu siyezi ekilen alanları artırabilir miyiz, hem biyoçeşitlilik hem de bu bitkilerle ilgili farkındalık çalışmaları yapabilir miyiz, bunun üzerine çalışacağız. Siyezin Türkiye’de tanınması lazım, bunun için çalışma yapacağız. Biz siyezi çok önemsiyoruz bunu hep beraber geliştirmemiz lazım.”

Panelin sonunda davetlilere siyez unundan yapılan ekmek ikram edildi.

Panele Devrekani Kaymakamı Ekrem Çeçen, Araç Belediye Başkanı Mustafa Ayanoğlu, Çankırı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Çakır ile diğer ilgililer katıldı. AA

 

Etiketler: buğdaybulgurihsangazikastamonusağlıksiyezzayıflama
PaylaşTweet
Önceki Haber

Arslan’dan gurbetçiye ikamet çağrısı

Sonraki Haber

Avrupa Kulüpler Kros Şampiyonası'nın tanıtımı yapıldı

Benzer Haberler

Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen
GÜNDEM

Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

18 Haziran 2025
Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası
EKONOMİ

Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

16 Haziran 2025
Hasırcıoğlu ile Evinizi Yenileyin: Kredi Kartsız Taksit İmkanı vehttps://www.kastamonugazetesi.com.tr/hasircioglu-ile-evinizi-yenileyin-kredi-kartsiz-taksit-imkani-ve-kaliteli-ev-tekstili/ Kaliteli Ev Tekstili
EKONOMİ

Hasırcıoğlu ile Evinizi Yenileyin: Kredi Kartsız Taksit İmkanı vehttps://www.kastamonugazetesi.com.tr/hasircioglu-ile-evinizi-yenileyin-kredi-kartsiz-taksit-imkani-ve-kaliteli-ev-tekstili/ Kaliteli Ev Tekstili

16 Haziran 2025
Bebeklik ile Bebeğinizin İhtiyaçlarını Güvenle Karşılayın
SAĞLIK

Bebeklik ile Bebeğinizin İhtiyaçlarını Güvenle Karşılayın

16 Haziran 2025
İyi bayramlar
GÜNDEM

İyi bayramlar

6 Haziran 2025
“Hedefimiz daha güçlü bir KSK”
GÜNDEM

Aygün’den “destek” sözlü bayram ve veda mesajı

6 Haziran 2025
Sakallı Lütfü’nün ardından
GENEL

Sakallı Lütfü’nün ardından

27 Mayıs 2025
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız KUTLU OLSUN
GÜNDEM

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız KUTLU OLSUN

19 Mayıs 2025
Sonraki Haber

Avrupa Kulüpler Kros Şampiyonası'nın tanıtımı yapıldı

Son Haberler

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu

23 Haziran 2025
Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

18 Haziran 2025
Legem Yayınevi: Hukuk Dünyasının Güvenilir Kaynağı

Teksan ile Kesintisiz Enerji Çözümlerine Ulaşın

16 Haziran 2025
Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

16 Haziran 2025
    Please install/update and activate JNews Instagram plugin.
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri

Sitede bulunan özel içeriklerin hakları saklıdır.
Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Bizi Takip Edin

  • Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.