Belediye Başkanı Babaş, Tarihi Kentler Birliği’nin (TKB) gelenekselleşen “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”nı bu sene de boş geçmedi…
İlimizin kuruluşuna ev sahipliği yaptığı TKB’yi bir kez daha bölge toplantısında ağırlaması farz oldu artık.
Belediye Başkanı Babaş “Süreklilik” ödülü aldı; İzmit, Kemaliye, Kuşadası, Nilüfer, Seyhan, Tire, Hatay belediyeleri ile birlikte…
Göreve geldiğinde başladığı kültürel mirası koruma çalışmalarını sürgit sürdürmesinin takdirini gördü; heves ve moda olmadığını tescil ettirdi.
Ödülünü Sarıyer Belediye Başkanı ve TKB Encümen Üyesi Şükrü Genç’in elinden alması ise ayrı bir tesadüfü güzellik şüphesiz…
Babaş geçtiğimiz yıl şehrimizi ziyaret eden Genç’in onuruna akşam yemeği vermiş ve gecenin ilerleyen saatlerine kadar koyu bir sohbete tutuşmuşlardı. Hem şehirleşme ve kültürel mirasın korunması üzerineydi hem de futbol. Belediye Başkanı Babaş’ın kültürel mirasın korunmasına dair ödülü Sarıyer Belediye Başkanı Genç’in elinden almasının bu yönden değeri yüksek. O yıllarda Belediye Başkanı Babaş’ın hamisi olduğu futbol kulübü 3. Lig’de, Genç’in desteklediği Sarıyer ise 2. Lig’deydi. Şu an iki kulüp aynı ligde birbirine rakip.
Bir nevi İstanbul Boğazı ile Kastamonu en azından kültürel mirası koruma ve futbolda aynı kulvarda koşuyor…
Şehrimiz namına önemli gelişme değil mi?
Belediye Başkanı Babaş göreve geldiğinden bu yana yaptığı kültürel mirası koruma çalışmaları ile TKB ödülleri almasına alıyor da, TKB’yi henüz şehrimizde hiç misafir etmedi…
Üstelik bu yönde TKB Başkanı ve Samsun Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’dan 2 yıl önce söz almışken.
TKB ve ÇEKÜL Vakfı üyelerinin düzenlenecek bölge toplantısı sayesinde şehrimize gelmeleri ve görüşlerini aktarmaları hem vizyon hem de moral ve motivasyon kaynağı olacaktır ilimize…
Bu desteğin tam zamanı.
- ••
Not:
Tarihi Kentler Birliği’nin (TKB) 3 aylık yayın organı olan “Yerel Kimlik” dergisinin “Temmuz-Ağustos-Eylül” sayısında ÇEKÜL Vakfı ve TKB Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen’in “Suyla Gelen Kültür” isimli bir makalesi var…
Okumaya doyamadım.
Prof. Dr. Sözen makalesinde bir çağrıda bulunuyor…
“TKB ve ÇEKÜL Vakfı’nın bir dizi sağlam kavrama dayalı denenmiş ve başarıya ulaşmış uygulamalarını bir bütüne ulaştırmak için ‘İçinden Su Geçen Kentler” başlığında tüm ülkeyi ve yerleşim yerlerini, orak değerlerde buluşmaya-buluşturmaya çağırıyoruz.”
“İçinden su geçen kentler” deyince…
İllaki Kastamonu.
Yazıda görsel destekle birlikte Darende, Burdur Gölü, Amasya Nehri, Bergama Selimos Deresi, Van Gölü, Sille Deresi, Kelkit Çayı örnek verilmiş…
Karaçomak akla gelmemiş.
Olsun varsın…
Şehrimizi kuzey-güney aksında “birleştiren” deremiz sayesinde “İçinden su geçen kentler”den biriyiz.
Ve su sayesinde yaşam becerileri ve modelleri oluşturmak konusunda da azımsanmayacak bir birikime sahibiz…
Öyle görünüyor ki hem mevcut birikimimizi paylaşmak hem de çıkınımızı yeni deneyimler ile doldurmak zamanı.
Kastamonu Belediyesi’ne bir uğraşı konusu daha…
Belediye Başkanı Babaş’ın ellerinden öper.
- ••
Not 2:
AK Parti Kastamonu İl Başkanı’nın kim olacağını partilileri ve siyaset meraklısı kamuoyu merakla bekliyor…
Kimin talihli olacağını bilmem ama siyaset dünyasında ilimizde son dönemde “moda” olan meslek üzerinden bir tahminde bulunabilirim.
Evvelden avukatlardan tercih edilirdi il ve merkez ilçe başkanları…
İbre veterinerlere döndü.
MHP’nin İl ve Merkez İlçe başkanları veteriner, AK Parti’nin Merkez İlçe Başkanı veteriner…
Havada AK Parti İl Başkanlığı koltuğuna veteriner oturacağı kokusu var.