- Sanayici Ahmet Katar, Karadeniz bölgesinin ilk yerel alüminyum entegre tesisini Kastamonu’ya kazandırmanın ardından şimdi de 10 milyon liralık yeni bir yatırımla Organize Sanayi Bölgesi’ndeki üretim tesisinin kapasitesini artırma kararı aldı. “Yeni ürün ve projelerle Avrupa başta olmak üzere bölge ülkelerini Katar Alüminyum ile tanıştıracağız” dedi.
- Düzenlediği bilgilendirme toplantısında, amaçlarının Kastamonu’yu katma değerli ürünlerle tanıştırmak ve istihdama katkı sağlamak olduğunu belirten Ahmet Katar, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası’nın “Ticaret” ve “Sanayi” olarak ikiye ayrılması, bu arada bankalarda yatan paraların ortaya çıkarılması gerektiğini söyledi.
ERHAN VEREN
Kastamonu Organize Sanayi Bölgesi’nde 2015 yılında faaliyete geçen Katar Alüminyum, Karadeniz bölgesinin ilk yerel alüminyum entegre tesisi olarak göze çarpıyor.
Katar Alüminyum’un sahibi, Kastamonulu işadamı Ahmet Katar, “Böyle bir tesisi Kastamonu’ya kazandırmamızdaki amaç, memleketimizi katma değerli ürünler ile tanıştırmak ve ilimizin istihdamına katkı sunmaktadır” dedi.
10 bin metrekarelik alanda 4 bin metrekarelik kapalı tesisle hizmet vermekte olan Katar Alüminyum’da, “Ekstrüzyon Pres”, “Eloksal”, “Elektrostatik Toz Boya”, “Ahşap Transfer” ve “Termik Fırın” makine/teçhizat ile alüminyum boru, çubuk ve profil üretimi yapılmakta. Yıllık 3 bin ton profil üretimi yapabilen tesiste, 800 ton kapasiteli boya tesisi, 400 ton kapasiteli de ahşap transfer tesisi bulunuyor.
Şu anda 20 kişinin çalıştığı Katar Alüminyum’da sadece istihdama katkı sağlamadıklarını söyleyen Ahmet Katar, “Türkiye’deki ilgili sektör liderlerini Kastamonu’da ağırlayarak ilimizin tanıtımına da katkı sunmaya çalışıyoruz. Karadeniz bölgesinin ilk yerel alüminyum entegre tesisi olan fabrikamızın hepimiz için büyük bir şans olduğunu düşünüyorum” dedi.
Katar Alüminyum Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Katar, basın mensuplarına tesisleriyle ilgili olarak verdiği bilgilere ek olarak Kastamonu sanayisi hakkında da açıklamalarda bulundu.
“TİCARET VE SANAYİ ODASI İKİYE AYRILMALI”
Kastamonu’nun sanayileşmesi için önce kendi öz evlatlarına sahip çıkması gerektiğini söyleyen Ahmet Katar, “Şehrimizde bir üst akıl olması gerekir. Bu üst akıl iş adamlarımızı sanayiye teşvik etmeli ve sevdirmelidir. Üniversite mezunu beyin göçü içerisinde Türkiye’de ilk dört içerisindeyiz. Bu genç beyinlerimize katma değerli işler yaratılarak şehrimizin kalkınmasında kullanılmalıdır. Şehrimizde diğer gördüğüm sorunlardan biri de Ticaret ve Sanayi Odası’ndan Sanayi Odası’nın ayrılması gerekir. Sanayi Odası’nın da memleketin akil insanları tarafından yönetilmesi gerekmektedir” diye konuştu.
“BANKALARDA YATAN PARALAR ORTAYA ÇIKARILMALI”
Kastamonu’yu 2023 yılında güçlü, iradeli, sanayiciliği benimsemiş, özgürlüğünü kazanmış bir kent olarak görmek istediklerini de söyleyen Ahmet Katar, “Kastamonu’nun dışında tek bir çöpüm bile yok. Kastamonu’dan kazandığımızı Kastamonu’ya yatırım olarak getiriyorum. Kastamonu’da artık bankalarda yatan paraların ortaya çıkarılarak üretime dönüştürülmesi gerekiyor. Yatırım denildiğinde daire ve araba alan şehircilik modelinden uzaklaşmalıyız. Sanayiciliği bankada parası olan esnaf ve tüccara sevdirmeliyiz. Bunun için de sektörler için komisyonlar oluşturmalıyız. Turizm, sanayi, elektronik sanayi, montaj sanayi, tarım ve hayvancılık gibi alanlarda ayrı ayrı yol haritaları belirleyerek, bankada parası olan esnafımızı bu sektörlere yönlendirmeli ve onları teşvik etmeliyiz” dedi.
“TEKNOLOJİK GELİŞMELERİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ”
Katar Alüminyum Fabrika Direktörü Şükrü Katar ise firmalarının kurulduğu günden itibaren sektörde iddialı bir yer edindiğini, vizyoner kurucu kadrosu, tecrübeli ve nitelikli üretim personeliyle de pazar payını her geçen gün arttırdığını söyledi.
Üretim kalitesi ve müşteri memnuniyetini ön planda tuttuklarını söyleyen Şükrü Katar, “Kolektif çalışma ruhuyla üretim ve tedarik süreçlerini asgari sürelere indirerek, çalışma ortaklarının ürüne ulaşımını kolaylaştırmaktayız. Kalite, hedef ve politikalarını sektörel değişimlere açık hale getiren firmamız, genel kalite planı, performans denetimi, çözüm üretimi ve kalite kontrol dokümantasyonu ile üretim sürecinin izlenebilirliğini artırmakta; sektörün ihtiyaçlarına karşılık verebilecek hız ve verimliği ön planda tutarak, Endüstri 4.0 Sanayi Devrimi vizyonuyla modern otomasyon sistemleri ile yeni teknolojik gelişmeleri yakından takip etmektedir. Firmamız ayrıca kaliteli, hızlı ve verimli üretim sistemleri ile gelişim sürecini devam ettirmektedir” diye konuştu.
“ALÜMİNYUM PAZARININ
ÖNEMLİ BİR OYUNCUSU OLACAĞIZ”
Alüminyumun hafiflik, yüzde 100 geri dönüştürülebilmesi, ısı ve nem geçirmemesi, iletkenlik gibi konularda sağladığı avantajlarla hem sanayide hem de yapı endüstrisinde fazlasıyla tercih edildiğini söyleyen Şükrü Katar, “Hafifliği sayesinde yapı sektöründe çok sık tercih edilmektedir. Kullanıldığı yapılarda statik yüklerin düşürülmesinde önemli bir avantaj sağlamakta, pencere ve cephe sistemlerindeyüksek enerji tasarrufu sağlamaktadır. Yine alüminyum hafifliği sebebiyle otomotiv sektöründe tercih edilmekte ve yakıt tasarrufu sağlayan bir metal olarak ön plana çıkmaktadır. Dünyada Alüminyum kullanımı sanayileşme ile doğru orantılıdır. Gelişmiş ülkelerin metali olan alüminyumu Kastamonu’da üretmenin haklı gururunu ve mutluğunu yaşıyoruz. Avrupa Birliği ülkelerinde kişi başı alüminyum kullanımı 23 kilogram iken, Almanya gibi gelişmiş ülkelerde bu rakam 40 kilogram üzerindedir. Türkiye’de ise bu rakam daha 12-13 kilogram civarındadır. Sanayideki ve teknolojideki gelişmelere bağlı olarak Türkiye’de alüminyum kullanımı daha da artacaktır. Katar Alüminyum olarak bizde bu pazar içerisindeki önemli oyunculardan biri olmayı hedeflemekteyiz” şeklinde konuştu.
10 MİLYON’LUK YENİ YATIRIM YOLDA
2018 yılı hedefleri içerisinde ek olarak 10 milyon liralık yeni yatırım gerçekleştireceklerini ve tesis kapasitesini arttıracaklarını da söyleyen Şükrü Katar, “Şimdiden çalışmalarına başlamış olduğumuz yeni ürün ve projelerle Avrupa başta olmak üzere bölge ülkelerini Katar Alüminyum ile tanıştıracağız” dedi.