• Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim
Cumartesi, 14 Haziran 2025
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör

Neden siyez?

14 Eylül 2021
KASTAMONU, MANŞET
A A
Neden siyez?
Share on FacebookShare on Twitter

Siyez Türkiye’de özellikle Kastamonu yöresinde yetiştirilmektedir.

Siyez unundan yapılan ekmeklere ve siyez bulguruna beslenmemizde yer vermemiz için 5 farklı sebep:

– Siyez buğdayı 14 kromozomludur. Fakat modern buğday yapılan işlemler sonucu 48 kromozoma kadar yükselmiştir. Bu nedenle siyez buğdayı genetiği değiştirilmemiş özelliğini taşıyor.

– Siyez buğdayı zengin lif kaynağıdır ve bu yüzden tok tutucu, sindirim sistemi düzenleyici ve bağırsakları temizleyici özelliğine sahiptir.

– Siyez bulguru glisemik endeksi en düşük besinlerden biridir. Bu sayede kan şekerimizi hızlı yükseltmez.

– Folik asit miktarı yüksek olduğun için anne sütünü arttıran etkisi vardır.

– Yüksek mineralli yapısıyla mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Ayrıca doymamış yağa sahip olduğu için damar ve kalp sağlığına olumlu etkileri vardır.

– Yağ oranı düşük ve kolesterol içermemektedir. Protein değeri yüksektir. Diyet döneminde porsiyon kontrolü sağlanarak rahatlıkla önerebileceğimiz bir besin.

– Tahıllarda ve baklagillerde bazı minerallerin emilimini azaltan fitik asit, siyezde diğer tahıllara göre en az seviyededir.

– Siyez bulguru olarak tüketebilir veya siyez ununu ekmeklerinizde ve poğaça, kurabiye gibi tariflerinizde kullanabilirsiniz.

Siyez Unundan Ev Yapımı Ekmek Tarifi

Malzemeler

– 2 su bardağı süt (ılık)

– 1 su bardağı su

– Yarım çay bardağı zeytinyağı

– 1 yemek kaşığı tuz

– 1 paket instant maya (10gr)

– Aldığı kadar un (300 cc lik bardakla yaklaşık 6-7 su bardağı)

Yapılışı;

– Süt, su, zeytinyağı, tuz, şeker ve mayayı karıştırın.

– Yavaş yavaş unu ekleyin, yumuşak bir hamur elde edin.

– Üstünü nemli bir bezle örterek yaklaşık 2-3 saat mayalanması için beklet.

– Daha sonra ekmeği yağlı kağıdın üzerinde şekilli verip 180 derecede 50 dakika pişirin.

Afiyet olsun.

 

Diyetisyen İrem Yıldıran
Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi

PaylaşTweet
Önceki Haber

“Sarıkonak, Kastamonulu kadınların üretim gücü”

Sonraki Haber

Sel felaketinden ders almalıyız

Benzer Haberler

İyi bayramlar
GÜNDEM

İyi bayramlar

6 Haziran 2025
“Hedefimiz daha güçlü bir KSK”
GÜNDEM

Aygün’den “destek” sözlü bayram ve veda mesajı

6 Haziran 2025
Sakallı Lütfü’nün ardından
GENEL

Sakallı Lütfü’nün ardından

27 Mayıs 2025
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız KUTLU OLSUN
GÜNDEM

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız KUTLU OLSUN

19 Mayıs 2025
Kastamonu’ya yeni perspektif: Monuva
GÜNDEM

Kastamonu’ya yeni perspektif: Monuva

16 Mayıs 2025
Kent Müzesi’nde etkinlik
GÜNDEM

Kent Müzesi’nde etkinlik

2 Mayıs 2025
Yaşasın ulusal egemenlik
GÜNDEM

Yaşasın ulusal egemenlik

23 Nisan 2025
Hadi Dilekçi’yi kaybettik
GÜNDEM

Hadi Dilekçi’yi kaybettik

7 Nisan 2025
Sonraki Haber
Sel felaketinden ders almalıyız

Sel felaketinden ders almalıyız

Son Haberler

İyi bayramlar

İyi bayramlar

6 Haziran 2025
“Hedefimiz daha güçlü bir KSK”

Aygün’den “destek” sözlü bayram ve veda mesajı

6 Haziran 2025
Sakallı Lütfü’nün ardından

Sakallı Lütfü’nün ardından

27 Mayıs 2025
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız KUTLU OLSUN

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız KUTLU OLSUN

19 Mayıs 2025
    Please install/update and activate JNews Instagram plugin.
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri

Sitede bulunan özel içeriklerin hakları saklıdır.
Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Bizi Takip Edin

  • Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.