Neden siyez?

Siyez Türkiye’de özellikle Kastamonu yöresinde yetiştirilmektedir.

Siyez unundan yapılan ekmeklere ve siyez bulguruna beslenmemizde yer vermemiz için 5 farklı sebep:

– Siyez buğdayı 14 kromozomludur. Fakat modern buğday yapılan işlemler sonucu 48 kromozoma kadar yükselmiştir. Bu nedenle siyez buğdayı genetiği değiştirilmemiş özelliğini taşıyor.

– Siyez buğdayı zengin lif kaynağıdır ve bu yüzden tok tutucu, sindirim sistemi düzenleyici ve bağırsakları temizleyici özelliğine sahiptir.

– Siyez bulguru glisemik endeksi en düşük besinlerden biridir. Bu sayede kan şekerimizi hızlı yükseltmez.

– Folik asit miktarı yüksek olduğun için anne sütünü arttıran etkisi vardır.

– Yüksek mineralli yapısıyla mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Ayrıca doymamış yağa sahip olduğu için damar ve kalp sağlığına olumlu etkileri vardır.

– Yağ oranı düşük ve kolesterol içermemektedir. Protein değeri yüksektir. Diyet döneminde porsiyon kontrolü sağlanarak rahatlıkla önerebileceğimiz bir besin.

– Tahıllarda ve baklagillerde bazı minerallerin emilimini azaltan fitik asit, siyezde diğer tahıllara göre en az seviyededir.

– Siyez bulguru olarak tüketebilir veya siyez ununu ekmeklerinizde ve poğaça, kurabiye gibi tariflerinizde kullanabilirsiniz.

Siyez Unundan Ev Yapımı Ekmek Tarifi

Malzemeler

– 2 su bardağı süt (ılık)

– 1 su bardağı su

– Yarım çay bardağı zeytinyağı

– 1 yemek kaşığı tuz

– 1 paket instant maya (10gr)

– Aldığı kadar un (300 cc lik bardakla yaklaşık 6-7 su bardağı)

Yapılışı;

– Süt, su, zeytinyağı, tuz, şeker ve mayayı karıştırın.

– Yavaş yavaş unu ekleyin, yumuşak bir hamur elde edin.

– Üstünü nemli bir bezle örterek yaklaşık 2-3 saat mayalanması için beklet.

– Daha sonra ekmeği yağlı kağıdın üzerinde şekilli verip 180 derecede 50 dakika pişirin.

Afiyet olsun.

 

Diyetisyen İrem Yıldıran
Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi