• Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim
Pazar, 6 Temmuz 2025
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör

Siyeze ilgi ekim alanını 10 kat artırdı

8 Ağustos 2017
EKONOMİ, GENEL, MANŞET
A A

Buğdayın atası olarak bilinen siyez buğdayına son yıllardaki ilgi, Kastamonu'nun İhsangazi ilçesinde ekim alanlarının 10 yılda 10 kat artmasını sağladı. ( Vural Akkirpi - Anadolu Ajansı )

Share on FacebookShare on Twitter

Buğdayın atası olarak bilinen siyez buğdayına son yıllardaki ilgi, Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde ekim alanlarının 10 yılda 10 kat artmasını sağladı.

Geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan ve “Hitit buğdayı” olarak bilinen siyez buğdayı, araştırmalara göre 14 kromozomdan oluşuyor. Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde yılda ortalama 2 bin ton siyez buğdayı elde ediliyor.

İç ve dış piyasada alıcı bulması nedeniyle sipariş yoğunluğu yaşanan siyez, kısa sürede tükeniyor. Yoğun talep nedeniyle son 10 yılda ilçede siyez buğdayı ekim alanları da hızla artıyor.

İhsangazi Kaymakamı Ömer Faruk Canpolat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, siyez buğdayını tanıtmak için birçok çalışma yaptıklarına işaret etti.

Siyez denilince ilk olarak İhsangazi ilçesinin akla geldiğine dikkati çeken Canpolat, “Siyez buğdayının ana vatanı İhsangazi. Bunu tüm ülkeye duyurmak için çalışmalar yapıyoruz.” dedi.

Ekim alanlarını da artırmak istediklerini belirten Canpolat, şunları söyledi:

“Bölgede siyez üretimini tam kapasiteye çıkarmak istiyoruz. İhsangazi’yi siyezin başkenti yapmak istiyoruz. Bunun için üreticilerimiz ve bakanlığımızla görüşmeler yapıyoruz. Çiftçilere teknik ve bilimsel destek vermeye hazırız. Siyez bir kültür hazinesi, bunun korunması için bilimsel çalışmalarımızı da sürdüreceğiz. İnşallah üretim kapasitemiz ileride daha da artacak.”

– Ekim alanı bin 500 dekardan 15 bin dekara çıktı

İhsangazi Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Engin Bıyıklı da siyez ekim alanlarının her geçen gün arttığını dile getirdi.

Siyez buğdayının veriminin diğer buğdaylara göre biraz daha düşük olduğunu aktaran Bıyıklı, normal buğday türleri dekarda 250 kilogram civarında ürün verirken, siyezde dekardan yaklaşık 220 kilogram ürün alınabildiğini söyledi.

Bıyıklı, siyeze ilginin son yıllarda oldukça arttığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Son yıllarda siyez buğdayı kamuoyunda oldukça fazla gündeme geldi. Bu durum siyez buğdayı, unu ve bulguruna talebi artırdı. Bu ilgi ürünün normal buğdaya göre daha pahalı satılmasını sağlıyor. Çiftçi de böylece daha fazla kazanç elde edebiliyor. Geçmiş yıllara göre siyez buğdayı ekim alanı da bir hayli arttı. 10 yıl öncesinde bin-bin 500 dekarken, bugün 15 bin dekarı buluyor. Resmiyette 12 bin dekar alanda ekim yapılıyor görülüyor ama kayıt yaptırmayanları düşündüğümüzde bu rakam 15 bin dekarı buluyor.”

İhsangazi Siyez Üreticileri Derneği Başkanı Halit Nadir Alıcıoğlu ise siyezin sağlıklı olduğu için talep gördüğünü dile getirdi.

Talebin artmasıyla doğru orantılı olarak fiyatının da yükseldiğini belirten Alıcıoğlu, “Talep artıp değer kazandıkça ekim alanı da artıyor. Bugün hem un hem de bulgur olarak revaçta. Çiftçi, ürüne olan ilgiden çok memnun. Dış pazara açılmak için de çalışmalar yapıyoruz.” ifadelerini kullandı. AA

PaylaşTweet
Önceki Haber

Gözyaşlarıyla uğurlandılar

Sonraki Haber

Uluay: Kavşak projesi bu yıl ihaleye çıkacak

Benzer Haberler

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu
KÖŞE YAZILARI

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu

23 Haziran 2025
Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen
GÜNDEM

Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

18 Haziran 2025
Legem Yayınevi: Hukuk Dünyasının Güvenilir Kaynağı
GENEL

Teksan ile Kesintisiz Enerji Çözümlerine Ulaşın

16 Haziran 2025
Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası
EKONOMİ

Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

16 Haziran 2025
Hasırcıoğlu ile Evinizi Yenileyin: Kredi Kartsız Taksit İmkanı vehttps://www.kastamonugazetesi.com.tr/hasircioglu-ile-evinizi-yenileyin-kredi-kartsiz-taksit-imkani-ve-kaliteli-ev-tekstili/ Kaliteli Ev Tekstili
EKONOMİ

Hasırcıoğlu ile Evinizi Yenileyin: Kredi Kartsız Taksit İmkanı vehttps://www.kastamonugazetesi.com.tr/hasircioglu-ile-evinizi-yenileyin-kredi-kartsiz-taksit-imkani-ve-kaliteli-ev-tekstili/ Kaliteli Ev Tekstili

16 Haziran 2025
İyi bayramlar
GÜNDEM

İyi bayramlar

6 Haziran 2025
“Hedefimiz daha güçlü bir KSK”
GÜNDEM

Aygün’den “destek” sözlü bayram ve veda mesajı

6 Haziran 2025
Sakallı Lütfü’nün ardından
GENEL

Sakallı Lütfü’nün ardından

27 Mayıs 2025
Sonraki Haber

Uluay: Kavşak projesi bu yıl ihaleye çıkacak

Son Haberler

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu

23 Haziran 2025
Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

18 Haziran 2025
Legem Yayınevi: Hukuk Dünyasının Güvenilir Kaynağı

Teksan ile Kesintisiz Enerji Çözümlerine Ulaşın

16 Haziran 2025
Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

16 Haziran 2025
    Please install/update and activate JNews Instagram plugin.
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri

Sitede bulunan özel içeriklerin hakları saklıdır.
Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Bizi Takip Edin

  • Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.